QUÉBEC NİTELİKLİ İŞÇİ PROGRAMI

(QUÉBEC SKILLED WORKER)

Kanada-Québec Göçmenlik Anlaşması uyarınca Québec Hükümeti kendi göçmenlik sistemini yürütme hakkına sahiptir. Bu anlaşma altında yürütülen Québec Nitelikli İşçi programı eyaletteki iş gücü açığını kapatmak, refah seviyesini yükseltmek ve Fransızca konuşan genç bir halk yaratmak prensipleri üzerine kurulmuştur ve bu sebeple Québec Nitelikli İşçi programının kriterleri diğer nitelikli işçi programlarının kriterlerinden oldukça farklılık gösterir.

Québec Nitelikli İşçi programından göçmenlik başvurusu yapabilmeniz için aşağıda açıklanan kriterleri sağlıyor olmanız gerekir:

  • Listelenen 9 gruptan birine dahil olmak

Grup 1: Québec’te yaşayan bir Geçici İşçi olarak Québec Deneyimi Sahipleri (PEQ) programından göçmenlik başvurusu yapıyorsanız (Bu gruba puanlama sistemi uygulanmamaktadır)

Grup 2: Québec’te yaşayan bir Uluslararası Öğrenci olarak Québec Deneyimi Sahipleri (PEQ) programından göçmenlik başvurusu yapıyorsanız (Bu gruba puanlama sistemi uygulanmamaktadır)

Grup 3: Siz ya da eşiniz MICC tarafından onaylanmış ve Québec’te faaliyet gösteren bir firmadan iş teklifi edindiyseniz ve Québec Nitelikli İşçi programından göçmenlik başvurusu yapıyorsanız

Grup 4: Québec’te yaşayan bir Uluslararası Öğrenci olarak Québec Nitelikli İşçi programından göçmenlik başvurusu yapıyorsanız

Grup 5: Québec’te yaşayan bir Geçici İşçi olarak Québec Nitelikli İşçi programından göçmenlik başvurusu yapıyorsanız

Grup 6: Youth Exchange Programı altında Québec’te tam zamanlı çalışıyorsanız ve Québec Nitelikli İşçi programından göçmenlik başvurusu yapıyorsanız

Grup 7: Geçici olarak Québec’te yaşıyorsanız ve geçmişte Kanada vatandaşlığına sahiptiyseniz ve Québec Nitelikli İşçi programından göçmenlik başvurusu yapıyorsanız

Grup 8: Siz ya da eşiniz puanlama sisteminde 16, 12 ve ya 6 puan alan üniversite/yüksekokul/meslek lisesi seviyesindeki eğitimlerden birine sahipseniz ve Québec Nitelikli İşçi programından göçmenlik başvurusu yapıyorsanız
(Bu eğitim göçmenlik başvurusu yaptığınız tarihten önceki 5 sene içinde tamamlanmış olmalı. Eğer eğitiminizi 5 seneden daha uzun bir süre önce tamamladıysanız, eğitim aldığınız alanda göçmenlik başvurusu yapmadan önceki 5 sene içinde en az 1 sene tam zamanlı iş tecrübeniz olmalı)

Grup 9: Siz ya da eşiniz bir Québec diplomasına ya da Québec dışında edinilmiş Québec dengi bir diplomaya sahipseniz ve Québec Nitelikli İşçi programından göçmenlik başvurusu yapıyorsanız
(Québec dışında edinilmiş Québec dengi bir diploma sahipleri: Kanada’nın diğer eyaletlerinde diploma edinmiş kişiler ile Kanada dışında, Québec’te düzenlemeye tabi olan bir meslek dalında eğitimini tamamlamış ve Québec’te mesleğini icra etmek için gerekli sertifikasyonu edinmiş kişileri kapsamaktadır)

  • Puanlama sistemi uygulanan gruplardan birine dahilseniz, puanlama sistemi üzerinden yeterli puanı almak
  • En az lise mezunu olmak
  • Kendinizi ve aile üyelerinizi (eş ve çocuklar) göçmen olduktan sonra Québec  eyaletinde en az 3 ay boyunca geçindirebilecek maddi imkana sahip olmak

 

Bu kriterlerin tamamını sağlamıyorsanız 31.Mart.2015 tarihine kadar Québec Nitelikli İşçi programını kullanarak göçmenlik başvurusu yapmanız mümkün değildir.

Québec Hükümeti 1.Nisan.2014 ile 31.Mart.2015 tarihleri arasında Québec Nitelikli İşçi programından işleme alınacak dosya sayısına bir sınırlama getirdi ve azami sınırı 6,500 dosya olarak belirledi. Yukarıda açıklanan 9 gruptan ilk 7 gruba dahil olanlar kota uygulamasından muaf tutulacaklar. Kotaların son durumunu görmek için tıklayınız.

Bunlara ek olarak sizin ve eşinizin (varsa) dil bilgisinden puan alabilmeniz için sağlamanız gereken kriterlerde de bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre siz ve eşiniz en az CECR B2 seviye Fransızca bilgisine  sahipseniz puanlama sisteminde Fransızca dil bilgisinden puan alabileceksiniz. Ayrıca puanlama sisteminde sözlü Fransızca bilgisinin (konuşma, dinleme) yanı sıra yazılı Fransızca bilgisinden de (yazma, okuma) azami 2 puan almanız mümkün olabilecek. İngilizce dil bilgisinden puan alabilmeniz içinse asgari seviye IELTS 5 olarak belirlendi. Eşinizin yazılı Fransızca dil bilgisi (yazma, okuma) ile İngilizce dil bilgisine puan verilmemektedir.

Québec Nitelikli İşçi göçmenlik başvurusu, Québec Hükümetinden adaylık sertifikasının alınmasını takiben Federal Hükümete göçmenlik başvurusu yapılmasından ibaret olan iki aşamalı bir başvurudur.

Québec Nitelikli İşçi ya da Québec Deneyimi Sahipleri programlarını kullanarak Kanada’da göçmen statüsü edinme durumunuzun değerlendirilmesi için lütfen değerlendirme formunu doldurunuz.