SIKÇA SORULAN SORULAR

İlgilendiğiniz konu ister Kanada’da göçmen ya da vatandaş statüsü edinmek olsun, isterse işçi ya da öğrenci olarak Kanada’ya gelmek olsun, tüm sorularınızın cevaplarını burada bulabilirsiniz. Bugüne kadar bize sıklıkla yöneltilen sorulardan oluşturduğumuz Sıkça Sorulan Sorular listesi, umuyoruz ki Kanada planlarınızı bilgili ve bilinçli bir şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır. Aşağıdaki listeyi inceledikten sonra hala cevaplanmamış sorularınız olursa, lütfen sorularınızı bize iletiniz. Sorularınız danışmanımız tarafından mümkün olan en kısa sürede cevaplandırılacaktır.

SSS listemiz henüz tamamlanmamıştır. Cevaplarını aradığınız pek çok soruyu hergün listemize eklemeye devam ediyoruz.

Kanada’da Eğitim Hakkında Sorular

Kanada’da eğitim almak için ne yapmalıyım?

Kanada’da uluslararası öğrenci olarak eğitim almak istiyorsanız Kanada Hükümetinden öğrenci izni edinmelisiniz. Bunun için sırasıyla aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekmektedir:

  • Kanada’da bir öğrenim kurumuna başvuruda bulunup kabul mektubu edinmek
  • Kabul mektubu, öğrenci izni başvuru formları ve diğer destekleyici evrakları içeren başvuru dosyanızı ilgili vize ofisine göndermek
  • Talep edilmesi halinde sağlık taramasından geçmek
Bu prosesin neticesinde dosyanız kabul edilirse Kanada’da yasal olarak eğitim alabilmenizi sağlayacak öğrenci iznini edinebilirsiniz.
Öğrenci izni başvurumu nasıl yapabilirim?

Öğrenci izni başvurunuzu online olarak ya da ilgili vize ofisine form ve destekleyici evraklarınızı VAC ofisleri aracılığıyla göndererek yapabilirsiniz. Genelde online yapılan başvurular daha kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca başvurunun online yapılması halinde VAC ofisine ödenecek hizmet ücretlerinden tasarruf sağlanabilir.

Eğitim süresi 6 aydan kısa ise öğrenci izni edinmek zorunda mıyım?

Hayır. Eğer öğrenim süreniz 6 aydan kısa ise ziyaretçi vizesi edinerek Kanada’da eğitim alabilirsiniz. Bununla beraber 6 aydan sonra eğitiminize devam etme ihtimaliniz varsa ilk etapta öğrenci izni başvurusu yapmanız gerekir. Çünkü Kanada’ya giriş yaptıktan sonra Kanada içinden öğrenci izni başvurusu yapamazsınız. Başvurunuzu Kanada dışındaki ilgili bir vize ofisine göndermeniz gerekir.

Kanada’ya giriş yaptıktan sonra öğrenci iznimi yenileyebilir miyim?

Evet. Mevcut öğrenci izninizin süresi dolmadan önce Kanada’daki ilgili vize ofisine ya da online olarak öğrenci izni yenileme başvurusu yapmalısınız. Yeni öğrenci izniniz düzenlenene kadar mevcut öğrenci izninizin süresi dolsa bile eğitiminize devam edebilirsiniz.

Kanada’da okulumu ya da bölümümü değiştirirsem öğrenci iznimi yenilemek zorunda mıyım?

Eğitim seviyeniz aynı kaldığı sürece mevcut öğrenci izninizle başka bir okulda ya da bölümde eğitiminize devam edebilirsiniz.

Kanada’da öğrenci iznimin süresi dolduktan sonra öğrenci izni yenileme başvurusu yapabilir miyim?

Evet. Mevcut öğrenci izninizin dolmasını takip eden 90 gün içinde öğrenci izni yenileme başvurusu yapabilirsiniz. Fakat yenileme başvurusu ile beraber statü restorasyon başvurusunda bulunmalı ve her iki başvuru için de işlem ücretlerini ödemelisiniz.

Kanada’da eğitimime devam ederken çalışabilir miyim?

Evet. Kriterleri sağlayan bir okulda (designated learning institution) en az 6 aylık tam-zamanlı akademik ya da mesleki bir alanda bir sertifika/diploma/degree eğitimi alıyorsanız, sahip olduğunuz öğrenci izni sayesinde eğitiminizin ilk gününden itibaren okul döneminde haftada max 20 saat, tatil dönemlerinde ise tam-zamanlı olarak dilediğiniz işte çalışabilirsiniz. Bunun için ayrıca bir çalışma izni edinmeniz gerekmemektedir.

Kanada’da eğitimimi tamamladıktan sonra çalışabilir miyim?

Evet. Kriterleri sağlayan bir okulda (designated learning institution) en az 8 aylık tam-zamanlı akademik ya da mesleki bir alanda bir sertifika/diploma/degree eğitimi alıyorsanız, mezun olduktan sonra edineceğiniz Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (Post-Graduate Work Permit-PGWP) ile dilediğiniz işte çalışabilirsiniz. Eğitim süreniz 2 yıldan kısaysa mezuniyet sonrası çalışma izninizin süresi eğitim süreniz kadar, 2 yıldan uzunsa mezuniyet sonrası çalışma izninizin süresi 3 yıl olacaktır. PGWP bir defaya mahsus olarak verilir, uzatılamaz ya da yenilenemez.

Kanada’da dil eğitimi alırken çalışabilir miyim?

Hayır. Kanada’da dil eğitimi alan kişilerin, eğitim süresi ne olursa olsun, kesinlikle yasal olarak çalışma hakkı yoktur. Buna tek istisna şu olabilir: Eğer dil eğitimini, kriterleri sağlayan bir okulda (designated learning institution) en az 6 aylık tam-zamanlı akademik ya da mesleki bir alanda bir sertifika/diploma/degree eğitim programının ön kabul koşulu olarak ve sertifika/diploma/degree programını alacağınız okulda alıyorsanız, dil eğitimi gördüğünüz süre içinde de çalışmanız mümkün olabilir.

Kanada’da çalışma izni edindiğimde eşim ve çocuklarım Kanada’da eğitim alabilirler mi?

Evet. Eğer eşiniz 6 aydan daha uzun süreli bir eğitim programına katılmak istiyorsa Kanada’daki ilgili vize ofisine öğrenci izni başvurusu yapmalıdır. Eğer çocuğunuz reşit olmamışsa (Kanada’da reşit olma yaşı eyaletten eyalete değişiklik gösterir) ve lise ve öncesi eğitime devam edecekse öğrenci izni edinme mecburiyeti yoktur. Reşit olmuş ve lise sonrası eğitime devam edecek çocukların öğrenci izni edinmesi gerekir.

Kanada’ya giriş yaptıktan sonra Kanada içinden öğrenci iznimi çalışma iznine çevirebilir miyim?

Evet. Başvuracağınız çalışma izni türüne uygun olarak gerekli şartları yerine getirmeniz halinde Kanada’daki ilgili vize ofisine ya da online olarak çalışma izni başvurusu yapabilirsiniz.

Kanada’ya giriş yaptıktan sonra Kanada içinden çalışma iznimi öğrenci iznine çevirebilir miyim?

Evet. Öğrenci izni başvurusu yapmak için gerekli şartları yerine getirmeniz halinde Kanada’daki ilgili vize ofisine ya da online olarak  öğrenci izni başvurusu yapabilirsiniz.

Kanada’ya giriş yaptıktan sonra Kanada içinden ziyaretçi vizemi öğrenci iznine çevirebilir miyim?

Hayır. Kanada’ya ziyaretçi vizesi ile girdikten sonra öğrenci izni edinebilmek için öğrenci izni başvuru dosyanızı ya vatandaşı olduğunuz ülkeye hizmet veren vize ofisine ya da ABD’deki en yakın vize ofisine göndermeniz gerekir. İşlem sırasında mülakat talep edilirse, dosyayı gönderdiğiniz vize ofisine gitmeniz ve bunun için de ABD giriş vizeniz olması gerekecektir.

S.S.S. Sayfasına geri dön…