SIKÇA SORULAN SORULAR

İlgilendiğiniz konu ister Kanada’da göçmen ya da vatandaş statüsü edinmek olsun, isterse işçi ya da öğrenci olarak Kanada’ya gelmek olsun, tüm sorularınızın cevaplarını burada bulabilirsiniz. Bugüne kadar bize sıklıkla yöneltilen sorulardan oluşturduğumuz Sıkça Sorulan Sorular listesi, umuyoruz ki Kanada planlarınızı bilgili ve bilinçli bir şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır. Aşağıdaki listeyi inceledikten sonra hala cevaplanmamış sorularınız olursa, lütfen sorularınızı bize iletiniz. Sorularınız danışmanımız tarafından mümkün olan en kısa sürede cevaplandırılacaktır.

SSS listemiz henüz tamamlanmamıştır. Cevaplarını aradığınız pek çok soruyu hergün listemize eklemeye devam ediyoruz.

Kanada’da Çalışmak Hakkında Sorular

Kanada’da çalışabilmek için ne yapmalıyım?

Kanada’da geçici yabancı işçi olarak çalışmak istiyorsanız Kanada Hükümetinden çalışma izni edinmelisiniz. Bunun için sırasıyla aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekmektedir:

  • Kanada’da faaliyet gösteren ve kriterleri sağlayan bir firmadan iş teklifi edinmelisiniz
  • İşvereniniz size teklif ettiği pozisyon için ESDC departmanına başvurarak pozitif/nötr İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (Labour Market Impact Assessment-LMIA) edinmeli. Bazı meslek grupları bu şarttan muaftır
  • İşvereniniz size orjinal iş teklifini ve ESDC departmanından alınan İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi'ni  iletmeli
  • İşvereninizin ilettiği evrakları, başvuru formlarını ve diğer destekleyici evrakları içeren çalışma izni başvuru dosyanızı ilgili vize ofisine göndermelisiniz
  • Talep edilmesi halinde sağlık taramasından geçmelisiniz

Bu prosesin neticesinde başvurunuz kabul edilirse Kanada’da yasal olarak çalışabilmenizi sağlayacak çalışma iznini edinebilirsiniz.

Çalışma izni başvurumu nasıl yapabilirim?

Çalışma izni başvurunuzu online olarak ya da ilgili vize ofisine form ve destekleyici evraklarınızı VAC ofisleri aracılığıyla göndererek yapabilirsiniz. Genelde online yapılan başvurular daha kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca başvurunun online yapılması halinde VAC ofisine ödenecek hizmet ücretlerinden tasarruf sağlanabilir.

Kanada’ya giriş yaptıktan sonra çalışma iznimi yenileyebilir miyim?

Evet. Mevcut çalışma izninizin süresi dolmadan önce Kanada’daki ilgili vize ofisine ya da online olarak çalışma izni yenileme başvurusu yapmalısınız. Aynı işyeri ve pozisyonda çalıştığınız sürece, yeni çalışma izniniz düzenlenene kadar mevcut çalışma izninizin süresi dolsa bile çalışmaya devam edebilirsiniz.

Kanada’da çalışma şartlarım değişirse çalışma iznimi yenilemek zorunda mıyım?

Eğer mevcut çalışma izniniz belli şartlarda verilmişse ve bu şartlarda değişiklik yapmak istiyorsanız, yeni bir çalışma izni edinmelisiniz. Örneğin işveren, çalıştığınız pozisyon ya da işyeri adres değişikliği. Yeni çalışma izni başvurusu yapmadan önce işvereniniz ESDC departmanına başvurarak yeni bir pozitif/nötr İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (Labour Market Impact Assessment-LMIA) edinmeli.

Kanada’da çalışma iznimin süresi dolduktan sonra çalışma izni yenileme başvurusu yapabilir miyim?

Evet. Mevcut çalışma izninizin dolmasını takip eden 90 gün içinde çalışma izni yenileme başvurusu yapabilirsiniz. Fakat yenileme başvurusu ile beraber statü restorasyon başvurusunda bulunmalı ve her iki başvuru için de işlem ücretlerini ödemelisiniz.

Kanada’da çalışma izni edindiğimde eşim ve çocuklarım benimle beraber gelebilirler mi?

Evet. Eşiniz ve çocuklarınız Kanada’ya sizinle beraber gelebilirler, sonradan size katılabilirler ya da sizi ziyaret edebilirler. Eğer Kanada’ya girmek için ziyaretçi vizesine ihtiyaçları varsa her aile üyesinin gerekli vize başvurusunu yapması gerekir.

Kanada’da eğitimime devam ederken çalışabilir miyim?

Evet. Kriterleri sağlayan bir okulda (designated learning institution) en az 6 aylık tam-zamanlı akademik ya da mesleki bir alanda bir sertifika/diploma/degree eğitimi alıyorsanız, sahip olduğunuz öğrenci izni sayesinde eğitiminizin ilk gününden itibaren okul döneminde haftada max 20 saat, tatil dönemlerinde ise tam-zamanlı olarak dilediğiniz işte çalışabilirsiniz. Bunun için ayrıca bir çalışma izni edinmeniz gerekmemektedir.

Kanada’da eğitimimi tamamladıktan sonra çalışabilir miyim?

Evet. Kriterleri sağlayan bir okulda (designated learning institution) en az 8 aylık tam-zamanlı akademik ya da mesleki bir alanda bir sertifika/diploma/degree eğitimi alıyorsanız, mezun olduktan sonra edineceğiniz Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (Post-Graduate Work Permit-PGWP) ile dilediğiniz işte çalışabilirsiniz. Eğitim süreniz 2 yıldan kısaysa mezuniyet sonrası çalışma izninizin süresi eğitim süreniz kadar, 2 yıldan uzunsa mezuniyet sonrası çalışma izninizin süresi 3 yıl olacaktır. PGWP bir defaya mahsus olarak verilir, uzatılamaz ya da yenilenemez.

Kanada’da dil eğitimi alırken çalışabilir miyim?

Hayır. Kanada’da dil eğitimi alan kişilerin, eğitim süresi ne olursa olsun, kesinlikle yasal olarak çalışma hakkı yoktur. Buna tek istisna şu olabilir: Eğer dil eğitimini, kriterleri sağlayan bir okulda (designated learning institution) en az 6 aylık tam-zamanlı akademik ya da mesleki bir alanda bir sertifika/diploma/degree eğitim programının ön kabul koşulu olarak ve sertifika/diploma/degree programını alacağınız okulda alıyorsanız, dil eğitimi gördüğünüz süre içinde de çalışmanız mümkün olabilir.

Kanada’da çalışma izni edindiğimde eşim ve çocuklarım Kanada’da eğitim alabilirler mi?

Evet. Eğer eşiniz 6 aydan daha uzun süreli bir eğitim programına katılmak istiyorsa Kanada’daki ilgili vize ofisine öğrenci izni başvurusu yapmalıdır. Eğer çocuğunuz reşit olmamışsa (Kanada’da reşit olma yaşı eyaletten eyalete değişiklik gösterir) ve lise ve öncesi eğitime devam edecekse öğrenci izni edinme mecburiyeti yoktur. Reşit olmuş ve lise sonrası eğitime devam edecek çocukların öğrenci izni edinmesi gerekir.

Kanada’da çalışma izni edindiğimde eşim ve çocuklarım da Kanada’da çalışabilirler mi?

Evet. Eğer sizin çalışma kontratınız 6 aydan uzun süreli ise ve çalıştığınız pozisyon NOC 0, A ya da B seviyede ise eşiniz açık çalışma izni edinebilir. Açık çalışma izni, hiçbir şart öngörülmeden herhangi bir işveren için ve herhangi bir pozisyonda eşinize çalışma hakkı sağlar. Eşinizin çalışma izni süresi, sizin çalışma izni sürenizle aynı olacaktır.

Eğer sizin çalışma kontratınız 6 aydan kısa süreli ise ve ya çalıştığınız pozisyon NOC C ya da D seviyede ise eşiniz ve çocuklarınız yaşadığınız eyalette yürütülen pilot projelerin kriterlerine bağlı olarak çalışma hakkına sahip olabilirler. Detaylı bilgi için eyalet hükümetlerinin web sayfalarını ziyaret ediniz.

Kanada’ya giriş yaptıktan sonra Kanada içinden öğrenci iznimi çalışma iznine çevirebilir miyim?

Evet. Başvuracağınız çalışma izni türüne uygun olarak gerekli şartları yerine getirmeniz halinde Kanada’daki ilgili vize ofisine ya da online olarak çalışma izni başvurusu yapabilirsiniz.

Kanada’ya giriş yaptıktan sonra Kanada içinden çalışma iznimi öğrenci iznine çevirebilir miyim?

Evet. Öğrenci izni başvurusu yapmak için gerekli şartları yerine getirmeniz halinde Kanada’daki ilgili vize ofisine ya da online olarak  öğrenci izni başvurusu yapabilirsiniz.

Kanada’ya giriş yaptıktan sonra Kanada içinden ziyaretçi vizemi çalışma iznine çevirebilir miyim?

Hayır. Kanada’ya ziyaretçi vizesi ile girdikten sonra çalışma izni edinebilmek için çalışma izni başvuru dosyanızı ya vatandaşı olduğunuz ülkeye hizmet veren vize ofisine ya da ABD’deki en yakın vize ofisine göndermeniz gerekir.  İşlem sırasında mülakat talep edilirse, dosyayı gönderdiğiniz vize ofisine gitmeniz ve bunun için de ABD giriş vizeniz olması gerekecektir.

S.S.S. Sayfasına geri dön…