SIKÇA SORULAN SORULAR

İlgilendiğiniz konu ister Kanada’da göçmen ya da vatandaş statüsü edinmek olsun, isterse işçi ya da öğrenci olarak Kanada’ya gelmek olsun, tüm sorularınızın cevaplarını burada bulabilirsiniz. Bugüne kadar bize sıklıkla yöneltilen sorulardan oluşturduğumuz Sıkça Sorulan Sorular listesi, umuyoruz ki Kanada planlarınızı bilgili ve bilinçli bir şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır. Aşağıdaki listeyi inceledikten sonra hala cevaplanmamış sorularınız olursa, lütfen sorularınızı bize iletiniz. Sorularınız danışmanımız tarafından mümkün olan en kısa sürede cevaplandırılacaktır.

SSS listemiz henüz tamamlanmamıştır. Cevaplarını aradığınız pek çok soruyu hergün listemize eklemeye devam ediyoruz.

Kanada Vatandaşlığı Hakkında Genel Sorular

Kanada göçmenliği ile Kanada vatandaşlığı arasındaki fark nedir?

Kanada’da göçmen statüsüne sahip olan kişiler, Kanada vatandaşlarından farklı olarak Kanada’daki Federal ve yerel seviyedeki seçimlerde oy kullanma ve Kanada pasaportu edinme hakkına sahip değildirler. Ayrıca göçmenlerin bazı yüksek güvenlik gerektiren işlerde çalışmaları mümkün olmayabilir. Bu farklar haricinde bir Kanada göçmeni ile Kanada vatandaşı tamamen aynı yasal hak ve özgürlüklere sahiptir.

Kanada’da vatandaşlık statüsü edinmek için ne yapmalıyım?

Kanada’da vatandaşlık statüsü edinmek için herşeyden önce Federal ve Eyalet Hükümetleri tarafından yürütülen mevcut göçmenlik programlarının birinden başvuru yaparak göçmen statüsü edinmiş olmanız gerekir.

Göçmen olarak belli bazı şartları yerine getirdikten sonra Kanada Hükümetine vatandaşlık başvurusunda bulunmalısınız. Başvuruda bulunabilmek için:

  • 18 yaşından büyük ve Kanada’da göçmen statüsüne sahip olmalısınız
  • Vatandaşlık başvurusu yapmadan önceki 4 yıl içinde toplam 3 yıl Kanada’da ikamet etmiş olmalısınız
  • Kanada’nın resmi dillerinden birinde (İngilizce / Fransızca) iletişim kurabilecek seviyede bilgiye sahip olmalısınız
  • Kanada’nın yönetim şekli, tarihi, coğrafyası, değerleri gibi konuları içeren vatandaşlık sınavını geçebilecek yeterli seviyede bilgiye sahip olmalısınız
18 yaşından küçük çocuklar vatandaşlık statüsü edinmek için ne yapmalı?

18 yaşından küçük çocukların vatandaşlık başvurusu yapabilmeleri için Kanada’da göçmen statüsüne sahip olmaları gerekir. Fakat 18 yaşından küçük çocukların ikamet şartını sağlamaları, yani başvuru yapmadan önceki 4 yıl içinde 3 yıl boyunca  Kanada’da yaşamış olma zorunlulukları yoktur. Bu kişiler için vatandaşlık başvurusu, Kanada vatandaşı ya da göçmeni olan (öz ya da üvey) ebeveynleri ve ya yasal vasisi tarafından yapılabilir.

S.S.S. Sayfasına geri dön…