SIKÇA SORULAN SORULAR

İlgilendiğiniz konu ister Kanada’da göçmen ya da vatandaş statüsü edinmek olsun, isterse işçi ya da öğrenci olarak Kanada’ya gelmek olsun, tüm sorularınızın cevaplarını burada bulabilirsiniz. Bugüne kadar bize sıklıkla yöneltilen sorulardan oluşturduğumuz Sıkça Sorulan Sorular listesi, umuyoruz ki Kanada planlarınızı bilgili ve bilinçli bir şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır. Aşağıdaki listeyi inceledikten sonra hala cevaplanmamış sorularınız olursa, lütfen sorularınızı bize iletiniz. Sorularınız danışmanımız tarafından mümkün olan en kısa sürede cevaplandırılacaktır.

SSS listemiz henüz tamamlanmamıştır. Cevaplarını aradığınız pek çok soruyu hergün listemize eklemeye devam ediyoruz.

Kanada Göçmenliği Hakkında Genel Sorular

Kanada göçmenliği ile Kanada vatandaşlığı arasındaki fark nedir?

Kanada’da göçmen statüsüne sahip olan kişiler, Kanada vatandaşlarından farklı olarak Kanada’daki Federal ve yerel seviyedeki seçimlerde oy kullanma ve Kanada pasaportu edinme hakkına sahip değildirler. Ayrıca göçmenlerin bazı yüksek güvenlik gerektiren işlerde çalışmaları mümkün olmayabilir. Bu farklar haricinde bir Kanada göçmeni ile Kanada vatandaşı tamamen aynı yasal hak ve özgürlüklere sahiptir.

Kanada’da göçmen statüsü edinmek için ne yapmalıyım?

Kanada’da Federal ve Eyalet Hükümetleri tarafından yürütülen mevcut göçmenlik kategorilerinden birinin tüm kriterlerini sağlamanız ve bu kategoriden resmi göçmenlik başvurunuzu başlatmış olmanız gerekir. Prosesin tüm aşamalarını başarıyla tamamladığınızda göçmen statüsü kazanırsınız.

Kanada’da göçmen statümü korumak için ne yapmalıyım?

Göçmen statünüzü korumak için İkamet Mecburiyeti şartlarını yerine getirmelisiniz.  Bunun için göçmen statüsü kazanmanızı takip eden her 5 senelik periyodun en az 2 senesini Kanada içinde geçirmeniz gerekir. Bununla beraber aşağıda belirtilen şartlar altında Kanada dışında geçirdiğiniz günlerde İkamet Mecburiyeti’ni sağlamış sayılabilirsiniz:

  • Kanada vatandaşı olan eşinize yurtdışında refakat ettiğiniz günler
  • 22 yaşın altında olmanız kaydıyla Kanada vatandaşı olan ebeveyninize yurtdışında refakat ettiğiniz günler
  • Kanada’da kayıtlı bir özel şirket ya da kamu kuruluşu tarafından yurtdışında tam zamanlı bir göreve atanmanızdan ötürü yurtdışında çalıştığınız günler
  • Kanada göçmeni olan eşinize ya da 22 yaşın altında olmanız kaydıyla Kanada göçmeni olan ebeveyninize, yurtdışında Kanadalı bir firma için çalıştığı dönemde refakat ettiğiniz günler
Kim beni göçmenlik başvurumda yasal olarak temsil edebilir?

Kanada anayasası uyarınca göçmenlik başvurunuzda bir ücret karşılığında size danışmanlık hizmeti verebilecek kişiler aşağıda listelenmiştir:

  • ICCRC üyesi yetkili göçmenlik danışmanları
  • Kanada barolarına bağlı avukatlar
  • Quebec Noterler Odası'na bağlı noterler

Yukarı sıralanan kişiler haricinde hiç kimse, Kanada göçmenliği konusunda bir ücret karşılığında size tavsiyede bulunamaz, değerlendirmenizi yapamaz, sizin adınıza dosya hazırlayamaz ve Kanada Hükümeti nezdinde yasal temsilciniz olarak dosyanızı takip edemez.

Göçmenlik başvurumda yetkili bir danışman ile çalışmalı mıyım?

Göçmenlik başvurunuzu kendiniz hazırlayıp işleme aldırabilirsiniz. Bununla beraber bir danışmanla çalışmanın pek çok faydası olacaktır. Göçmenlik başvuru süreci içinde oluşabilecek tüm sorularınızın danışmanınız tarafından gerçekçi bir şekilde cevaplanması sağlıklı bir plan yapmanızı sağlarken, adınıza eksiksiz olarak hazırlanmış bir dosya gönderilmesi ve Kanada Hükümeti ile iletişimin zamanında ve doğru yapılması göçmenlik dosyanızın başarıya ulaşma şansını ciddi oranda arttıracaktır. Mandorla’nın danışmanlığına güvenmiş müşterilerimizin göçmenlik tecrübelerini referanslarımız sayfasında okuyabilirsiniz.

Hangi kategoriden göçmenlik başvurumu yapmalıyım?

Kanada göçmenlik sisteminde uygulanan pek çok göçmenlik kategorisi mevcuttur. Bazı hallerde birden fazla kategorinin kriterlerini de sağlıyor olabilirsiniz. Göçmenlik başvurunuzda en uygun kategoriyi seçebilmek için her kategorinin kriterlerini, işleyişini, avantaj ve dezavantajlarını iyi anlamanız gerekir. Kanada göçmenlik başvurunuzu hangi kategoriden yapabileceğinizi sağlıklı bir şekilde öğrenmek için değerlendirme formunu doldurup bize gönderiniz. 3 iş günü içinde Kanada planlarınızı netleştirecek değerlendirme raporunuz, Kanada Hükümeti tarafından onaylı danışmanımız tarafından hazırlanacaktır.

Göçmenlik başvuru dosyamı hangi vize ofisine göndermeliyim?

Göçmenlik başvuru dosyanızı göndermeniz gereken ofis, hangi kategoriden başvuru yaptığınıza bağlı olarak değişiklik gösterir. Aşağıdaki tabloda göçmenlik kategorisi bazında başvuru yapılması gereken ofisler özetlenmiştir.

Göçmenlik Kategorisi 1. Aşama 2. Aşama 3. Aşama
Federal Nitelikli İşçi, Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi, Federal Yatırımcı, Federal Serbest Meslek Sahibi, Kanada Deneyimi Sahipleri CIO - Sydney Vatandaşı olduğunuz ülkeye hizmet veren Kanada Vize Ofisi ya da yasal olarak en az 1 yıl süreyle kabul edildiğiniz ve hala ikamet ettiğiniz ülkeye hizmet veren Kanada Vize Ofisi -----
Federal Aile Sponsorluğu Kanada Dışından CPC - Mississauga Vatandaşı olduğunuz ülkeye hizmet veren Kanada Vize Ofisi ya da yasal olarak en az 1 yıl süreyle kabul edildiğiniz ve hala ikamet ettiğiniz ülkeye hizmet veren Kanada Vize Ofisi -----
Federal Aile Sponsorluğu Kanada İçinden CPC - Mississauga ----- -----
Québec Göçmenlik Programları (Aile Sponsorluğu Hariç) Vatandaşı olduğunuz ülkeye hizmet veren Québec Vize Ofisi ya da yasal olarak en az 1 yıl süreyle kabul edildiğiniz ve hala ikamet ettiğiniz ülkeye hizmet veren Québec Vize Ofisi CIO - Sydney Vatandaşı olduğunuz ülkeye hizmet veren Kanada Vize Ofisi ya da yasal olarak en az 1 yıl süreyle kabul edildiğiniz ve hala ikamet ettiğiniz ülkeye hizmet veren Kanada Vize Ofisi
Québec Aile Sponsorluğu CPC - Mississauga BIQ - Montréal Vatandaşı olduğunuz ülkeye hizmet veren Kanada Vize Ofisi ya da yasal olarak en az 1 yıl süreyle kabul edildiğiniz ve hala ikamet ettiğiniz ülkeye hizmet veren Kanada Vize Ofisi
Diğer Eyalet Adaylık Programları Eyalet Hükümetinin Göçmenlik Ofisi CIO - Sydney Vatandaşı olduğunuz ülkeye hizmet veren Kanada Vize Ofisi ya da yasal olarak en az 1 yıl süreyle kabul edildiğiniz ve hala ikamet ettiğiniz ülkeye hizmet veren Kanada Vize Ofisi
Göçmenlik başvurum için ne kadar işlem ücreti ödemeliyim?

Başvuru dosyasına eklenen her aile üyesi için, başvuru işlem ücreti ödenmelidir ve işlem ücretleri, göçmenlik kategorisine ve kişinin statüsüne göre değişmektedir. Aşağıdaki tabloda Federal Hükümetin çeşitli kategoriler için uyguladığı başvuru ücretlerini bulabilirsiniz. Eğer Eyalet Adaylık kategorilerinden birini kullanarak başvuru yapıyorsanız, aşağıdaki ücretlere ek olarak Eyalet Hükümeti başvuru ücretlerini de ödemeniz gerekir.

Göçmenlik Kategorisi Kişi Başvuru İşlem Ücreti
Yatırımcı, Girişimci, Serbest Meslek Sahipleri Başvuru Sahibi CAD 1,050
Nitelikli İşçi, Kanada Tecrübesine Sahip Olanlar Başvuru Sahibi CAD 550
Aile Sponsorluğu Başvuru Sahibi CAD 550
Tüm Kategoriler 22 Yaşından Büyük Aile Üyeleri CAD 550
Tüm Kategoriler 22 Yaşından Küçük Aile Üyeleri CAD 150
Göçmenlik Hakkı Ücreti Başvuru Sahibi ve Eşi CAD 490
Göçmenlik başvuru dosyama hangi aile üyelerini dahil etmeliyim?

Hangi kategoriden başvuru yaparsanız yapın, göçmenlik başvuru dosyanıza eşinizi, ve sizin ve eşinizin önceki eşlerinizden olan çocuklar da dahil olmak üzere tüm çocuklarınızı dahil etmelisiniz. Aksi takdirde dosyanıza eklemediğiniz kişileri ilerde aile sponsorluğu kapsamında Kanada'ya getirebilmeniz mümkün olmayacaktır.

Göçmenlik başvurusu için sağlık taraması yaptırmak zorunda mıyız?

Evet. Göçmenlik başvurunuzu yaptığınız kategoriden bağımsız olarak Kanada'da göçmen statüsü edinebilmek için sağlık taraması yaptırmak zorundasınız. Dosyaya dahil edilen fakat sizinle Kanada'ya gelmeyecek olan aile üyeleri de (eş ve çocuklar) sağlık taramasından geçmek zorundadır. Aile üyelerinizden herhangi birinin sağlık taramasından geçmemesi dosyanızın red edilmesine yol açabilir.

Göçmenlik için sağlık taramasını nerede ve nasıl yaptırmalıyım?

Göçmenlik başvurunuz belli bir aşamaya geldiğinde, sağlık taraması yaptırmak için kullanacağınız evraklar ve bilgiler başvuru yaptığınız vize ofisi tarafından size ulaştırılacaktır. Sağlık taraması talebi size ulaşınca sırasıyla aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekmektedir:

  • Yaşadığınız ülkede hizmet veren Kanada Hükümetinin yetkili doktorlarından birinden randevu alın
  • Sağlık taramasından geçecek tüm aile üyeleriniz (eş ve çocuklar) için muayene ücretini ödeyin
  • Muayeneye giderken size vize ofisi tarafından gönderilen evrakları ve diğer talep edilenleri yanınızda götürün
  • Doktor tarafından talep edilebilecek ek evrak ve işlemleri gecikmesiz olarak yerine getirin

Muayene sonrasında sonuçlar Kanada Hükümetinin ilgili departmanına doktor tarafından iletilecektir. Bu aşamadan sonra sizin yapmanız gereken herhangi bir işlem yoktur.

Hangi hallerde sağlık taraması sonuçları yüzünden başvurum red edilebilir?

Kanada Hükümeti sağlık sonuçlarını 2 şekilde değerlendirir:

  • Tip 1 - Bulaşıcı Hastalıklar: Kanada halkının sağlığını ciddi boyutta tehdit edebilecek bulaşıcı bir hastalığa sahip olanların göçmenlik başvuruları kabul edilmemektedir. Tehlike arz eden hastalıklar (örneğin tüberküloz, sifilis) Kanada Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
  • Tip 2 - Sürekli Tedavi / Bakım Gerektiren Sağlık Problemleri: Kanada'nın sağlık, sosyal hizmetler ve eğitim sistemlerine yüklü masraf yaratacak sürekli tedavi ve/ve ya özel bakım gerektiren sağlık problemlerine sahip olanların göçmenlik başvuruları kabul edilmemektedir. Sağlık Bakanlığı bir Kanadalı için yapılan yıllık sağlık harcaması tutarını her sene günceller. Göçmenlik başvurusu yapan ve Tip 2'ye dahil olan kişilerin göçmen olarak kabul edilmesi halinde Kanada Hükümetine yaratacakları masraf toplamı, bir Kanadalının yıllık sağlık masraflarından fazla olacaksa dosya red edilir.

Aile üyelerinizden herhangi birinin yukarıda açıklandığı şekilde sorun teşkil edebilecek bir sağlık probleminin olması dosyanın red edilmesine yol açar ve diğer aile üyeleri de göçmenlik alamazlar. Fakat eğer Kanada göçmeni/vatandaşı iseniz ve Tip 2'ye dahil bir sağlık problemi olan eşinizi ya da çocuğunuzu sponsor ediyorsanız, bu sağlık problemi nedeniyle dosyanız red edilmeyebilir.

S.S.S. Sayfasına geri dön…