KANADA DENEYİMİ SAHİPLERİ PROGRAMI

(CANADIAN EXPERIENCE CLASS)

Kanada Hükümeti, gerek yabancı işçi olarak gerekse uluslararası öğrenci olarak geçici statü ile halihazırda Kanada’da yaşayan kişilerin uzun vadede göçmen olarak Kanada’daki çalışma ve sosyal hayata uyum sağlamada daha başarılı olabileceklerini ön görerek geçtiğimiz yıllarda yeni bir göçmenlik programı oluşturdu. Kanada Deneyimi Sahipleri adı verilen bu programı kullanarak göçmenlik başvurusu yapabilmeniz için aşağıdaki kriterleri sağlıyor olmanız gerekmektedir:

  • Başvuru yapmadan önceki 3 sene içinde Kanada Ulusal Meslek Sınıflamasında NOC 0 (yöneticiler), A (üniversite mezunu profesyoneller) ya da B (yüksekokul ve meslek lisesi mezunu profesyoneller) seviyesinde bir pozisyonda en az 1 sene boyunca tam zamanlı ya da dengi yarı zamanlı ücretli iş tecrübesine sahip olmak
  • Kanada’daki bu iş tecrübesini yasal statüye sahipken edinmiş olmak
  • Meslek grubuna bağlı olarak yeterli seviyede İngilizce ve ya Fransızca bilgisine sahip olmak
  • Göçmen olarak Kanada’ya yerleştikten sonraki ilk 6 ay için kendinizin ve ailenizin masraflarını karşılamaya yetecek maddi imkana sahip olmak (Kanadalı bir işverenden iş teklifine sahip olan kişiler bu şarttan muaftır)
  • Sabıka kaydı ya da sağlık problemine sahip olmamak

 

Herhangi bir puanlama sisteminin uygulanmadığı bu programda, belirlenen minimum İngilizce ve ya Fransızca dil bilgisine sahip olmanız gerekmektedir. Dil bilgisi, Kanada Hükümeti tarafından belirlenmiş kurumlar tarafından düzenlenen sınav sonuçları dosyaya eklenerek ispat edilmelidir. Sınav sonuçları 2 sene boyunca geçerlidir. Kanada Ulusal Meslek Sınıflamasında NOC 0 ve A seviyesinde çalışanlar için CLB 7, NOC B seviyesinde çalışanlar için CLB 5 seviye dil bilgisi istenmektedir ve bu seviyeler aşağıdaki sonuçlara tekabül etmektedir:

NOC 0 ve A seviye pozisyonlar için

Konuşma Dinleme Okuma Yazma
İngilizce – IELTS 6.0 6.0 6.0 6.0
Fransızca – TEF 309 (B2) 248 (B2) 206 (B2) 309 (B2)

 

NOC B seviye pozisyonlar için

Konuşma Dinleme Okuma Yazma
İngilizce – IELTS 5.0 5.0 4.0 5.0
Fransızca – TEF 225 (B1) 180 (B1) 150 (B1) 225 (B1)

 

Yukarıda belirtilen şartların tamamını sağlıyorsanız, Kanada Deneyimi Sahipleri programından başvuru yapabilmeniz için aşağıdaki işlemleri sırasıyla yapmalısınız:

  • Express Entry göçmen seçme sisteminde profil oluşturmak
  • Job Bank iş portalında hesap oluşturmak (ESDC tarafından onaylanmış bir iş teklifiniz yoksa)
  • Invitation to Apply (ITA) alınması üzerine göçmenlik başvuru dosyanızı işleme aldırmak

 

Ana kriterleri aynı kalmasına rağmen başvuru prosedürü tamamen değiştirilen Kanada Deneyimi Sahipleri programı hakkında detaylı bilgi edinmek için bu sayfada sağlanan bağlantılara tıklayarak verilen bilgileri okumanızı tavsiye ederiz. Sorularınız olması halinde bize enquiry@mandorlacanada.ca adresinden ulaşabilirsiniz.

Kanada Deneyimi Sahipleri programını kullanarak Kanada’da göçmen statüsü edinme durumunuzun değerlendirilmesi için lütfen değerlendirme formunu doldurunuz.