BLOG

KANADA DENEYİMİ SAHİBİ (CEC) PROGRAMINDA YENİ KURALLAR

Kanada Hükümeti’nin Kanada’da halihazırda çalışan nitelikli geçici işçilerin göçmenlik başvurusu yapabilmelerini sağlamak amacıyla başlattığı Kanada Deneyimi Sahibi (CEC) göçmenlik programının kriterlerinde başvuru yapmayı düşünenleri sevindirecek değişiklikler yapılıyor.

2.Ocak.2013 tarihi itibariyle Kanada Ulusal Mesleki Sınıflandırma (NOC) 0, A ve B seviye bir işte sadece 12 ay Kanada iş tecrübesine sahip olanlar bu programı kullanarak göçmenlik başvurusu yapabilecekler. Daha önce azami 24 ay iş tecrübesi şartı aranıyordu. Bu yeni uygulama ile Kanada’da nitelikli geçici işçi olarak çalışanlar çok daha kısa sürede göçmen statüsü edinebilecekler.

Yapılan bir başka değişiklik de Kanada Deneyimi Sahibi (CEC) programından başvuru yapmayı planlayan uluslararası öğrencileri ilgilendiriyor. Uluslararası öğrenciler bu programdan başvuru yapabilmek için almaları gereken en az 2 yıllık eğitimlerini takip eden 2 yıllık süre içinde 1 yıl tam-zamanlı iş tecrübesi edinmek zorundalar. 2.Ocak.2013 tarihi itibariyle geçerli olacak yeni uygulama, uluslararası öğrencilere 1 yıllık iş tecrübesini tamamlamaları için 3 yıl zaman tanıyor.

2008 yılında başlatılan bu program ile bugüne kadar 20,000‘den fazla nitelikli geçici işçi, Kanada’da göçmen statüsü kazandı. Son yıllarda Kanada’da iş ve sosyal hayata adapte olmuş kişilere göçmenlik başvurusu için öncelik verme amacını güden Kanada göçmenlik sistemi için Kanada Deneyimi Sahibi (CEC) programının önemi daha da artıyor. Buna paralel olarak CIC, 2013 yılı içinde bu programdan toplam yaklaşık 10,000 başvuru almaya hazırlanıyor.

Kanada Hükümeti’nden gelecek yeni açıklamaları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Konuyla ilgili sorularınız olması halinde bize enquiry@mandorlacanada.ca adresinden ulaşabilirsiniz.