BLOG

“KANADA 2013 YILINDA 3,000 İŞÇİ ALACAK” …..

Evet, bu haber doğru ama bu haber hakkında yapılan bazı yorumlar maalesef doğruyu yansıtmıyor.  Bu haber yayıldığından beri bize ulaşan yüzlerce email, konu hakkında pek çok yanlış anlama olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Doğru bilgilenmek ve yersiz umutlara kapılıp sonunda hayalkırıklığına uğramamak için lütfen yazımızı okuyunuz ve konuyla ilgilenen tanıdıklarınız ile paylaşınız.

Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi programının gerçekleri…

Gerçek 1: Bu program genelde anlaşıldığı gibi bir geçici işçi alımı programı değildir. Bu bir göçmenlik başvuru programıdır. Yapılan başvuru çalışma izni başvurusu değil, göçmenlik başvurusudur.

Gerçek 2: 2013 yılı içinde bu programdan toplam 3,000 başvuru dosyasının işleme alınması öngörülüyor. Bu rakam tüm dünyadan yapılacak başvuruları kapsıyor. Yani kesinlikle Kanada Türkiye’den 3,000 işçi alacak şeklinde anlaşılmamalı.

Gerçek 3: Bu programdan göçmenlik başvurusu yapabilmek için kişilerin sağlaması gereken bazı kriterler vardır. Bu kriterlerin en başında kimlerin bu programdan başvuru yapabileceğini belirleyecek olan meslek listesi gelir. Mesleği, bu meslek listesine dahil olmayan kişiler başvuru yapamazlar ve bahsedilen meslek listesi henüz resmi olarak açıklanmamıştır. Elektrikçi, kaynakçı, ağır iş makinası ustaları gibi meslekler Kanada Göçmenlik Bakanı’nın programı tanıtırken verdiği örnek mesleklerdir ve muhtemelen listede yer alacaktır fakat tekrar ediyoruz; resmi liste henüz açıklanmamıştır.

Gerçek 4: Programın kriterlerinden bir diğeri ise sadece Kanada’dan bir iş teklifi edinmiş ya da mesleği ile ilgili Kanada meslek odasından Yeterlilik Sertifikası almış kişilerin başvuru yapabilecek olmasıdır. Pek çok haberde bu kriterin ikinci kısmı çarpıtılmış ve ‘Herhangi bir eyalette durumuna göre hazır iş olduğuna dair duyuru olması’ şeklinde yorumlanmıştır ve maalesef pek çok kişiyi bu iş duyurularını nereden edinebiliriz telaşına düşürmüştür. Bu tamamen yanlış bir ibaredir. Kriteri tekrar ediyoruz:

  • Kanada’da faaliyet gösteren bir şirketten iş teklifi edinmek ya da
  • Kanada’da yaşamayı planladığınız eyaletteki sorumlu meslek odasına kayıt yaptırarak Yeterlilik Sertifikası almak

Kanada, eyalet sistemi ile idare edilen federal bir yapıya sahip olduğu için aynı meslek dalı için çalışma şartları eyaletten eyalete farklılık gösterebilir. Örneğin bir kişi inşaat elektrikçisi olarak çalışabilmek için British Columbia, Yukon, Northwest Territories ve Nunavut hariç diğer tüm eyaletlerde meslek odasına kayıt yaptırıp yeterlilik sertifikası almak zorundadır. Meslek odasına kaydın yasal mecburiyet olmadığı eyaletlerde bile pek çok işveren meslek odası kaydını işe alma şartı olarak kullanabilir. Ayrıca bazı mesleklerde Yeterlilik Sertifikası edinebilmek için fiilen Kanada’da bulunma şartı vardır. Dolayısıyla lütfen mesleğinize ait Yeterlilik Sertifikası edinme işlemlerini yaşamayı planladığınız eyaletteki ilgili meslek odasından öğreniniz. Bu konuda bilinçsizce ya da kötü niyetlerle yapılan yorumlara itimat etmeyiniz.

Gerçek 5: Kanada Hükümeti yaptığı ön açıklamalarda bu program için talep edilecek İngilizce / Fransızca bilgisini çok yüksek tutmayacağını açıkladı. Bu açıklamadan kasıt şudur: diğer nitelikli işçi programlarına (Federal Nitelikli İşçi, Kanada Deneyimi Sahibi vs.) kıyasla talep edilen dil bilgisi daha düşük olacak fakat bunun başlangıç seviyesinde dil bilgisinin yeterli olacağı yönünde anlaşılmaması gerekir. Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi programı, Ulusal Meslek Sınıflandırmasında NOC B seviye işleri kapsayacaktır. Kanada Hükümeti şu anda Kanada Deneyimi Sahibi (CEC) programı dahilindeki NOC B seviye bir işte çalışarak başvuru yapanlar için CLB 5 (yani IELTS 5) seviye İngilizce talep etmektedir. Ayrıca NOC C ve D seviyeye dahil olan düşük seviye işlerde çalışmak için bile en az CLB 4 (yani IELTS 4) seviye dil bilgisi mecburi hale gelmiştir. Bu durumda Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi programı için başlangıç seviyesinde dil bilgisinin yeterli sayılması beklenmemelidir. Resmi açıklama henüz yapılmamış olmakla beraber Kanada Hükümeti’nin telafuz ettiği seviye CLB 5 (yani IELTS 5) seviyesidir.

Gerçek 6: Diğer önemli bir konu ise mesleki eğitim ya da sertifikaların ne zaman edinilmiş olduğudur. Kanada Hükümeti bu kriteri şu şekilde açıkladı: ‘Son 5 yıl içinde en az 2 yıllık mesleki tecrübe istenmektedir. Bu tecrübe, kişinin mesleki eğitimini tamamlamasından sonra edinilmiş olmalıdır.’ Yani şu açıktır ki başvuru yapmak isteyen bir kişi, meslek listesinde yer alacak mesleklerden birinde diploma/sertifikayı edindikten sonra 2 yıl iş tecrübesi edinmeden bu programı kullanarak göçmenlik başvurusu yapamayacaktır.

Yeni Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi programı hakkında güvenilir bilgiye zamanında ulaşmak için web sayfamızı takip etmeye devam ediniz. Konuyla ilgili sorularınız olması halinde bize enquiry@mandorlacanada.ca adresinden ulaşabilirsiniz.