FEDERAL EMEK-YOĞUN NİTELİKLİ İŞÇİ GÖÇMENLİK PROGRAMI

(FEDERAL SKILLED TRADES)

Kanada Hükümeti’nin yakın gelecekte özellikle belli başlı emek-yoğun sektörlerde yaşanması beklenen büyük iş gücü açığını önleyebilmenin yanı sıra bahsi geçen sektörlerde bugün yaşanan kalifiye işçi sıkıntısını kapatmak amacıyla başlattığı bu program, halihazırda Kanada’da faaliyet gösteren bir firmadan iş teklifi edinmiş ya da icra ettiği meslekte ilgili Kanada meslek odasından Yeterlilik Sertifikası almış kişileri hızlı bir şekilde Kanada iş hayatına sokmayı ve bu kişileri ülkede göçmen olarak uzun vadeli tutmayı amaçlamaktadır.

Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi programını kullanarak göçmenlik başvurusu yapabilmeniz için aşağıda belirtilen kriterleri sağlamanız gerekmektedir:

  • Kanada Hükümetinin bu program için belirlediği mesleklerin birinde, başvuru yapmadan önceki son 5 sene içinde en az 2 sene boyunca tam zamanlı ya da dengi yarı zamanlı ücretli iş tecrübesine sahip olmak
  • İş tecrübesine sahip olduğunuz bu meslek dalında, Kanada’da faaliyet gösteren bir ya da azami iki işyerinden toplam süresi 1 yıla tamamlanan iş teklifi edinmek ya da Kanada’daki ilgili meslek odasından Yeterlilik Belgesi edinmek
  • Konuşma ve Dinleme bölümlerinden Canadian Language Benchmark (CLB) 5 seviyesinde, Okuma ve Yazma bölümlerinden Canadian Language Benchmark (CLB) 4 seviyesinde İngilizce ya da Fransızca bilgisine sahip olmak ve bu seviyeyi, Kanada Hükümeti’nin belirlediği organizasyonların sınav sonuçları ile ispat etmek
  • Ulusal Meslek Sınıflandırmasında (NOC) açıklandığı şekilde göçmenlik başvurusunu yaptığınız meslek için istenen, Yeterlilik Sertifikası edinme mecburiyeti hariç, tüm işe alınma şartlarını sağlamak
  • Göçmen olarak Kanada’ya yerleştikten sonraki ilk 6 ay için kendinizin ve ailenizin masraflarını karşılamaya yetecek maddi imkana sahip olmak (Kanadalı bir işverenden iş teklifine sahip olan kişiler bu şarttan muaftır)
  • Sabıka kaydı ya da sağlık problemine sahip olmamak

 

Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi göçmenlik programından başvuru yapabilecek olan meslek grupları aşağıda listelenmiştir:

 

Eğer Kanada’dan iş teklifi edinerek bu programdan göçmenlik başvurusunu yapıyorsanız, size iş teklifini yapan işveren Employment and Social Development Canada (ESDC) departmanından size önerdiği pozisyon için pozitif İş Piyasası Etki Değerlendirmesi (Labour Market Impact Assessment – LMIA) edinmelidir.

Sahip olduğunuz en az 2 senelik ilgili iş tecrübesi, işi yaptığınız ülkede geçerli olan kurallara uygun olarak o mesleği icra etmeye yetkili hale gelmenizden sonra edinilmiş olmalıdır.

Herhangi bir puanlama sisteminin uygulanmadığı bu programda, belirlenen minimum İngilizce ve ya Fransızca dil bilgisine sahip olmanız gerekmektedir. Dil bilgisi, Kanada Hükümeti tarafından belirlenmiş kurumlar tarafından düzenlenen sınav sonuçları dosyaya eklenerek ispat edilmelidir. Sınav sonuçları 2 sene boyunca geçerlidir ve istenen minimum sonuçlar şu şekildedir:

KONUŞMA DİNLEME OKUMA YAZMA
İNGİLİZCE – IELTS 5.0 5.0 3.5 4.0
FRANSIZCA – TEF 225 (B1) 180 (B1) 121 (B1) 181 (B1)

 

Yukarıda belirtilen şartların tamamını sağlıyorsanız, Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi programından başvuru yapabilmeniz için aşağıdaki işlemleri sırasıyla yapmalısınız:

  • Express Entry göçmen seçme sisteminde profil oluşturmak
  • Job Bank iş portalında hesap oluşturmak (ESDC tarafından onaylanmış bir iş teklifiniz yoksa)
  • Invitation to Apply (ITA) alınması üzerine göçmenlik başvuru dosyanızı işleme aldırmak

 

Ana kriterleri aynı kalmasına rağmen başvuru prosedürü tamamen değiştirilen Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi programı hakkında detaylı bilgi edinmek için bu sayfada sağlanan bağlantılara tıklayarak verilen bilgileri okumanızı tavsiye ederiz. Sorularınız olması halinde bize enquiry@mandorlacanada.ca adresinden ulaşabilirsiniz.

Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi programını kullanarak Kanada’da göçmen statüsü edinme durumunuzun değerlendirilmesi için lütfen değerlendirme formunu doldurunuz.