BLOG

EMEK-YOĞUN NİTELİKLİ İŞÇİ PROGRAMI DOSYA ALIMINA BAŞLIYOR

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığının (CIC) ülkedeki gittikçe büyüyen emek-yoğun nitelikli iş gücü açığını kapatmak için oluşturduğu yeni göçmenlik programı Federal Emek-Yoğun Nitelikli İşçi (Federal Skilled Tradepersons) programı 2.Ocak.2013 tarihi itibariyle dosya alımına başlıyor.

Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapmanın neredeyse imkansız hale geldiği bu dönemde bu yeni program pek çok kişiyi heyecanlandırsa da aslında bu programdan başvuru yapabilmek için sağlanması gereken bazı ciddi kriterler mevcut. Bu kriterleri herkesin iyice anlaması çok önemli zira şimdiden sanki Kanada Hükümeti sınırları kaldırdı ve binlerce işçiyi hemen ülkeye kabul edecek tarzında haberler yapılmaya başlandı bile. Bu tip iyi niyetli olmayan haberlere itibar edilmemesini ve konu ile ilgili bilgilerin en başta CIC’nin resmi web sayfası (www.cic.gc.ca) olmak üzere sadece güvenilir kaynaklardan alınmasını tavsiye ediyoruz.

Şimdi bu yeni programın kriterlerine bir göz atalım:

1- Mesleki Liste

CIC, ülkedeki tüm eyalet hükümetleri ile beraber çalışarak her eyaletin hangi meslek gruplarına en çok ihtiyacı olduğunu belirleyecek. Yapılan çalışma sonucunda ülke bazında geçerli bir meslek listesi oluşturulacak ve mesleği bu listede yer alanlar Emek-Yoğun Nitelikli İşçi programını kullanarak göçmenlik başvurusu yapabilecek. Meslek listesinde toplam kaç mesleğin yer alacağı henüz netleşmese de elektrik ustası, kaynak ustası, ağır iş makinaları ustası, tesisat döşemeciler gibi mesleklerin listede yer alacağı biliniyor. Halen üzerinde çalışılan meslek listesi programın dosya alımına başlamasından önce anons edilecek. Listeyi görmek için web sayfamızı düzenli olarak takip ediniz.

2-  İş Teklifi ya da Mesleki Sertifikasyon

Başvuru yapabilmek için Kanada’da faaliyet gösteren bir firmadan bir iş teklifi edinmek ya da çalışmak istenen eyaletteki ilgili meslek odasından o eyalette mesleğini yapabileceğini ispatlayan bir Yeterlilik Sertifikası (Certificate of Qualification) edinmek gerekiyor.

3- İngilizce / Fransızca Bilgisi

İngilizce ya da Fransızca okuma, yazma, konuşma ve dinleme bilgisinin en az CLB 5 (IELTS 5) seviyesinde olması gerekiyor.

4- Geçmiş İş Tecrübesi

Göçmenlik başvurusunun yapıldığı meslek dalında son 5 yıl içinde en az 2 yıl iş tecrübesi isteniyor. Eğer kişinin yaşadığı ülkede o mesleği icra edebilmek için bir eğitim ya da sertifikasyon gerekli ise, bu 2 yıllık iş tecrübesinin mesleki eğitimin / sertifikasyonun tamamlanmasından sonra edinilmiş olması gerekiyor.

5- Kanada İşe Alma Şartları

Kanada Ulusal Meslek Sınıflamasında (NOC) açıklandığı şekilde mesleğin gerektirdiği görevlerin büyük kısmını yerine getirmek, ilgili bilgi ve beceriye sahip olmak gibi işe alma şartlarının (employment requirements) sağlanması gerekiyor.

Bu programdan yapılacak göçmenlik başvurularını en kısa sürede sonuçlandırabilmek ve sırada bekleyen dosya sayısını kontrol altında tutabilmek için 2013 yılı içinde sadece 3,000 dosya işleme alınacaktır.

CIC’den yapılacak yeni açıklamaları sizinle paylaşmaya devam edeceğiz. Konuyla ilgili sorularınız olması halinde bize enquiry@mandorlacanada.ca adresinden ulaşabilirsiniz.