ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU

Kanada Hükümeti her sene onbinlerce yabancı işçiyi, çeşitli alanlardaki iş gücü açığını kapatmak amacıyla ülkeye kabul etmektedir. Bu vesileyle, Kanada dışında eğitim görmüş ya da iş tecrübesi edinmiş olan bu kişilerin mesleki bilgi, beceri ve tecrübelerini Kanada iş hayatına aktarmaları sağlanırken, Kanada’nın diğer ülkelerle olan ticari, turistik, kültürel, akademik ve bilimsel ilişkilerinin de güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Geçici süreyle ülkeye kabul edilen bu işçilerin Kanada’da çalışabilmeleri için genellikle Kanada Hükümetinden çalışma izni edinmeleri gerekmektedir. Kanada’da iş hayatına girmenizi sağlayacak çeşitli çalışma izinleri şu şekilde özetlenebilir:

  • İşveren Odaklı Çalışma İzni

Kanada’da faaliyet gösteren bir firmadan iş teklifi almak suretiyle edinebileceğiniz bir çalışma iznidir. Uzatılması mümkün olan bu çalışma izninin azami geçerlilik süresi 4 senedir ve bu sürenin sonunda yabancı işçi olarak tekrar Kanada’ya dönebilmek için en az 2 yıl Kanada dışında kalmanız gerekir. Bu çalışma izni ile sadece size iş teklifi yapmış olan firmada çalışmanız mümkündür. Eğer işinizi değiştirmek isterseniz, yeni işvereninizden alacağınız bir iş teklifi ile yeni bir çalışma izni edinmelisiniz. İşveren odaklı çalışma izni alabilmeniz için öncelikle işvereninizin HRSDC departmanından, size önerdiği pozisyon için İşgücü Piyasası Yorumu (Labour Market Opinion) talep edip alması gerekir. Bazı meslek grupları İşgücü Piyasası Yorumu ihtiyacından muaftır.

  • Açık Çalışma İzni

Kanada’da belli bazı statüyle bulunmanız halinde edinebileceğiniz bir çalışma iznidir. Geçerlilik süresi, Kanada’daki konumunuza göre farklılık gösterir. Uzatılması mümkün olan bu çalışma izni ile istediğiniz herhangi bir işte çalışabilirsiniz. Bu çalışma iznine başvurmaya hakkı olan kişiler şunlardır; Kanada’da öğrenci ya da çalışma iznine sahip olan kişilerin aile üyeleri, Kanada içinden göçmenlik başvurusu yapmış olan kişiler ve aile üyeleri, Kanada’ya mülteci başvurusu yapmış olan kişiler ve aile üyeleri, Kanada’da en az 6 ay geçerli olan bir Geçici Oturma İznine (Temporary Resident Permit) sahip olan kişiler ve aile üyeleri. Açık çalışma izni alabilecek aile üyeleri, ana vize sahibinin eşini ve çalışma yaşındaki çocuklarını kapsar.

  • Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni

Kanada’da kriterleri sağlayan bir eğitim kurumunda en az 8 aylık tam-zamanlı bir eğitim programını tamamlamanızı takiben edinebileceğiniz bir çalışma iznidir. Geçerlilik süresi, azami 3 sene olmak kaydıyla eğitim programının süresi kadardır. Uzatılması mümkün olmayan bu çalışma izni ile istediğiniz herhangi bir işte çalışabilirsiniz.

  • Co-op Çalışma İzni

Kanada’da bazı eğitim programlarının müfredatı, staj çalışması içermektedir. Co-op çalışma izni, eğitimin mecburi bir parçası olan bu çalışmaları yerine getirmek için edinilen bir çalışma iznidir. Uzatılması mümkün olmayan bu çalışma izni ile sadece müfredatın gerektirdiği iş alanlarında çalışabilirsiniz.

  • Kampüs Dışı Çalışma İzni

Kanada’da kriterleri sağlayan bir eğitim kurumunda tam-zamanlı bir eğitim programına devam etmeniz halinde edinebileceğiniz bir çalışma iznidir. Geçerlilik süresi, öğrenci izninizin geçerlilik süresi ile sınırlıdır. Uzatılması mümkün olmayan bu çalışma izni ile eğitiminizin ilk gününden itibaren istediğiniz herhangi bir işte haftada azami 20 saat çalışabilirsiniz.

Kanada’da faaliyet gösteren bir firmadan iş teklifi edindiyseniz ya da mevcut çalışma izninizi uzatmak istiyorsanız, Mandorla, Kanada Hükümetine yapacağınız başvurularınızda size yardımcı olabilir. Bizimle irtibata geçmenizi takiben kusursuz bir dosya hazırlayarak çalışma izninizi edinmeniz için yapılması gereken tüm resmi iletişim ve başvurularınızı sizin adınıza yürütüyor olacağız.

Amacınız Kanada’da bir süre çalıştıktan sonra kalıcı olmak ve göçmen statüsü edinmek ise, zamanında ve bilinçli adımlar atmanız bu süreci kolaylıkla geçirmeniz açısından çok önemlidir. Bunun için de Kanada’da belli bir süre çalışmış ya da halen çalışıyor olmaktan ötürü göçmenlik başvurusu yapabileceğiniz programların detaylarına hakim olmanız gerekir. Mandorla, bu programlar hakkında sizi bilgilendirecek ve yapmanız gerekenleri önceden bilmenizi sağlayarak sorunsuz bir göçmenlik süreci geçirmenizi temin edecektir.

Kanada’ya çalışma izni başvurusu yapmak ya da mevcut çalışma izninizi uzatmak ya da sahip olduğunuz iş teklifi ile göçmenlik başvurusu yapmak istiyorsanız lütfen bizimle irtibata geçiniz.