BLOG

BİR KANADALI İLE EVLENMEK VE SONRASI…

Kanada’da yürütülen göçmenlik programlarından biri de Eş Sponsorluğu programıdır. Bu yolu kullanarak göçmenlik başvurusu yapabilmek için Kanada vatandaşı ve ya göçmeni olan biri ile ya resmi nikah yapmış olmanız ya da en az 1 yıl boyunca bir çift olarak beraber yaşamış olmanız gerekir. Bu ana şartı sağladıktan sonra hem sponsor eden hem de sponsor edilen eşin diğer bazı şartları da sağlaması halinde sponsor edilen eş Kanada’da göçmen statüsü edinebilir.

Yukarıda 3 cümle ile özetlediğimiz bu oldukça basit gibi görünen durum, pratikte epey zorlu bir başvuru halini alabiliyor. Genelde çiftler evli olmalarına güvenerek sponsorluk başvurusunun kabul edileceğine kesin gözüyle bakıyorlar. Oysa bu tamamen yanlış bir kanıdır. Sebeplerini yazımızın devamında bulabilirsiniz…

Tebrikler! Evlendiniz ve şimdi eşinizle beraber Kanada’da hayatınıza devam etmek istiyorsunuz. Bunun için yapmanız gerekeni elbette biliyorsunuz: Eş Sponsorluğu başvurusu. Internette araştırdınız, sağa-sola sordunuz, hatta bu işi daha önce tecrübe etmiş kişilerle de konuştunuz. Belki aklınızdaki soruları birkaç danışmana da sordunuz. Çok da zor bir iş değil; başvuru formlarını doldurup dosyaya fotoğraflar ve mektuplar ekleyip başvurunuzu yapacaksınız. Birkaç ay içinde de eşinizle beraber Kanada rüyanıza başlayacaksınız.

Biraz zaman geçti, Kanada Hükümeti’nden haber geldi: Dosyanız red edildi!

Ama nasıl olur? Sizin Kanadalı bir eşiniz var. Bütün tavsiyelere uyup dosyayı çok güzel hazırladınız. Yapılması gereken herşeyi yaptınız. Herşeyin ötesinde Kanada Hükümeti nasıl olur da sizin Kanada’da yaşayan eşinizle birleşmenize izin vermez? Peki şimdi ne olacak? İşte bu noktada kişiler gerçekle yüzleşiyor ve anlıyorlar ki Kanadalı biri ile evli olmak Kanada göçmenliğinin garantisi değildir.

Kanada Hükümeti eş sponsorluğu dosyalarını neden red ediyor?

Kanada Hükümeti elbette evli olan çiftlerin biraraya gelmesi için son derece hızlı ve ciddi bir şekilde çalışır. Fakat Kanada göçmenlik sisteminde en çok suistimal edilen göçmenlik programlarının başında da eş sponsorluğu programı gelir. Bu yüzden bir yandan bu programdan yapılan başvuruları en hızlı şekilde sonuçlandırmaya çalışırken, diğer yandan anlaşmalı (sahte) evlilik yaparak eş sponsorluğu yoluyla Kanada’da göçmen statüsü edinmeye çalışan kişileri sistemin dışında tutmak için çok sıkı araştırma ve sıklıkla mülakatlar yapar. Bunun sonucu olarak bazı vize ofislerinde eş sponsorluğu başvurularının red oranı rahatlıkla %50’yi bulabilmektedir. Ve tabi bu sıkı çalışma düzeni içinde, gerçek bir evlilik yapmış olmasına rağmen başvuru dosyalarını gerektiği gibi hazırlamamış olan çiftler de red alabilirler.

Size tavsiyemiz: Eş sponsorluğu dosyalarını asla hafife almayın!

Eş sponsorluğu dosyaları 2 aşamada incelenir. Öncelikle sponsor olacak eşin sponsor olabilme kriterleri kontrol edilir. Eğer sponsor olma kriterleri sağlanırsa akabinde sponsor edilecek eşin göçmenlik başvurusu işleme alınır. Bu aşamada sponsor edilecek eşin sağlık durumu ve sabıka kaydı araştırılır. Ve en önemlisi evliliğin gerçek bir evlilik olup olmadığı incelenir. Anlaşmalı (sahte) evlilikleri tespit etmek için eğitim almış tecrübeli vize memurlarını, çeşitli kanıtlar sağlayarak gerçek bir evlilik yaptığınıza ikna etmek zorundasınız. Ve bir evlilik cüzdanı, birkaç düğün/tatil fotoğrafı ve mektup bunun için yeterli olmayabilir. Çünkü çok uzun yıllar boyunca çok çeşitli ve hatta büyük ölçekli sahtekarlıklar tespit etmiş olan Kanada Hükümeti gayet iyi biliyor ki çoğu zaman en büyük düğün davetleri sahte evlilikler için veriliyor!

Zaten bunun içindir ki bu yıl içerisinde anlaşmalı (sahte) evliliklerin önüne geçebilmek için Kanada Hükümeti bir dizi çok ciddi önlemler aldı. Örneğin artık sponsor edilerek Kanada göçmeni olmuş kişiler kendilerini sponsor eden eşlerinden ayrıldıktan sonra başka bir eşi sponsor edebilmek için göçmen statüsü edindikleri tarihten itibaren 5 yıl beklemek zorundalar. Buna ek olarak sponsor edilen eşlere artık ‘şartlı göçmenlik’ verilmesi uygulamasına da başlandı. Buna göre 2 yıldan kısa süredir evli olan ve ortak çocukları olmayan çiftlerde sponsor edilen eş 2 yıllık şartlı göçmen olarak ülkeye kabul edilecek. Bu 2 yıl içinde çift ayrılırsa sponsor edilen eşin göçmenliği geri alınabilecek.

Hatırlatmak isteriz ki her başvuru dosyası kendine özeldir ve kendi şartları içinde özen gösterilmesi gereken hususlar içerir. Başarılı bir eş sponsorluğu başvurusu yapabilmek için dosyayı inceleyen vize memurunun dosyada hangi detaylara dikkat ettiğini bilmeniz gerekir. Konuya tam olarak hakim olmayan kişilerin işlerini şansa bırakmamalarını ve bu konuda tecrübe sahibi Kanada Hükümeti tarafından yetkili bir danışmandan destek almalarını tavsiye ederiz.

Eş sponsorluğu programı ile ilgili sorularınız olması halinde bize enquiry@mandorlacanada.ca adresinden ulaşabilirsiniz.