BLOG

2013 GÖÇMEN ALIMI PLANI: KANADA DENEYİMİ SAHİBİ REVAÇTA

Kanada Hükümeti 2013 yılı için Göçmen Alımı Planını önümüzdeki günlerde açıklamaya hazırlanıyor. Bugün verilen ön bilgilere göre Kanada 2013 yılında toplam 240,000 – 265,000 arasında yeni göçmeni ülkeye kabul edecek. Bu rakam Kanada göçmenlik tarihinde ülkeye kabul edilen en yüksek yıllık göçmen sayısı olarak son 7 yıldır aynı seviyede tutuluyor. Göçmen Alımı Planı temel olarak her göçmenlik kategorisi için 2013 yılı boyunca ülkeye kabul edilecek göçmen sayısını belirliyor. Bu bağlamda Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) 2013 yılında Kanada Deneyimi Sahibi göçmenlik kategorisinin önünü açacak şekilde planı oluşturuyor.

2008 yılında başlatılan Kanada Deneyimi Sahibi kategorisi, Kanada’da eğitim almak suretiyle ve ya doğrudan Kanada iş hayatına girmiş ve belli süre Kanada iş tecrübesi kazanmış nitelikli işçileri ülkede göçmen olarak tutmak amacıyla yapılandırılmıştır. 2009 yılında toplam 2,500 kişinin göçmen olarak kabul edildiği bu kategoriden 2011 yılında 6,000 kişi göçmenlik aldı. CIC bu rakamı 2013 yılında 10,000‘e çıkarmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz Mart ayında CIC Bakanı Jason Kenney, Kanada Deneyimi Sahibi kategorisinden başvuru yapılmasını kolaylaştırmak için, 2 yıl olan iş tecrübesi şartının 1 yıla indirileceğini duyurmuştu.

Özetle CIC son birkaç yıldan beri göçmenlik alımlarındaki çizgisini, Kanada’ya hiç aşina olmayan kişilerden ziyade Kanada’da eğitim almış ve / ve ya iş tecrübesi edinmiş olan kişileri ülkeye kabul etmek yönünde değiştiriyor. Bu doğrultuda hem Kanada’da iş teklifi edinmiş olmayı mecbur kılan Eyalet Adaylığı göçmenlik kategorilerinin kotası hem de Kanada Deneyimi Sahibi kategorisinin kotası her yıl arttırılıyor. Buna karşılık Federal Nitelikli İşçi kategorisinin hem kotası azaltılıyor hem de yeni kriterleri Kanada’da eğitim almış ve / ve ya iş tecrübesi edinmiş olan kişilere öncelik verecek şekilde yapılandırılıyor.

Bu durumda Kanada göçmenliği düşünenlere tavsiyemiz, Kanada’da eğitim opsiyonlarını araştırmalarıdır. Tabi lütfen şunu unutmayın: Kanada’da alacağınız dil eğitimleri ile göçmenlik başvurusu yapmanız kesinlikle mümkün değildir. Eğitim yoluyla göçmenlik başvurusu yapabilmek için göçmenlik kriterlerini sağlayan bir okulda en az 8 aylık tam-zamanlı lise sonrası bir eğitim programı tamamlamalısınız. Buna alternatif olarak eğer imkanlarınız varsa Kanada’da iş ayarlamanız size göçmenlik kapısını aralayabilir. Size iş teklifi yapacak olan şirketin de sağlaması gereken kriterler olduğundan edindiğiniz herhangi bir iş teklifi ile göçmenlik başvurusu yapamayabilirsiniz.

2013 Göçmen Alımı Planı resmi olarak açıklandığında diğer detayları da sizlere ileteceğiz.

Konu ile ilgili sorularınız olması halinde bize enquiry@mandorlacanada.ca adresinden ulaşabilirsiniz.